Megéri az Immergas gázkazán?

Pár éve történt, hogy a régi kazán egyszer csak bemondta az unalmast. Se szó, se beszéd, köszönte szépen, neki elég volt és onnantól nem működött tovább. Annyira nem volt ciki, mert már tavasz volt, pár hétig kicsit jobban felöltöztünk otthon, de úgy döntöttünk, hogy nem sietjük el a cserét, legalább körül tudunk nézni a piacon. Kérdezősködtem egy kicsit barátoknál, ismerősöknél és viszonylag sokan említették az immergas gázkazán ilyen olyan típusait. Gondoltam, utánanézek már, mit is tud ez az immergas gázkazán?

Immergas gázkazán: első benyomások

Kezdjük ott, hogy én még életemben nem vettem, nemhogy kazánt, de semmiféle fűtő hűtő eszközt, legfeljebb ventillátort. Úgyhogy túl mély szakértelemmel nem bírtam, amikor először bepötyögtem a keresőbe, hogy immergas gázkazán – hozzátenném, mély szakértelmem azóta se lett. Ekkor találkoztam először a kacsintó római légióvezérrel, aztán egy idő után valahol belefutottam abba az infóba is, hogy miért Caius Camillus pózol egy immergas gázkazán mellett valahányszor ráklikkelek egy linkre. A római vízvezetékrendszer kiépítésében – gondolom én katonai érdemei mellett – játszott jelentős szerepet, tehát, mint történelmi szaktekintély és megnyerő modell, a legalkalmasabb, hogy reklámarca lehessen az immergas gázkazán, radiátor, hőlégfúvó és még ki tudja mi minden alkotta választéknak. Na, szóval ott tartottunk, hogy próbálok elszakadni Caius sármos kacsintásától és tájékozódni, hogy mit is tud egy immergas kombi gázkazán. Ekkor még nem volt biztos, hogy kombi vagy mi, néztem az immergas turbós kazán leírását is, de rá kellett jöjjek, hogy a párom nélkül ezt a lécet én nem fogom megugrani, mert már eleve a különbséget se tudom a két rendszer között. Most már nagyon okos vagyok, a turbós a zárt égésterű kazán, a kombi meg az, amikor a meleg vizet meg a fűtést is ugyanaz a készülék adja. Na, szóval tisztáztuk, hogy nekünk nem kell kombi és legyen zárt és végül kikötöttünk a Victrix termékcsaládnál.

Immergas gázkazán jellemzői

Azt még nem említettem, hogy az emberem nagyon megújuló energia párti. Azért is hajlottunk az olasz gyártó felé, mert rengeteg megoldásuk kombinálható alternatív energiaforrásokkal. Igen ám, de elkezdtük nézni az immergas árlista egyre növekvő számait is. Hát, igen. Szóval az ökológiai lábnyom szűkítése pénzbe kerül. Hiszen ezt már csak tudtuk, lapozzunk! Az immergas gázkazán 26 illetve 12/24 kW-ot tudnak elég széles modulációs rendszerben és szolár rendszerhez csatlakoztathatóak. Eddig jó. Na meg persze olaszok, úgyhogy karcsú, rugalmasan elhelyezhető a készülék, ne nézzetek csúnyán overallos szakik, nekem ez szempont. Ami férjemnek tetszett az immergas gázkazán leírásában az a digitális kijelző, a beépített időjárásfüggő szabályozás meg az alacsony káros anyag kibocsátás. Hát kinek a pap, kinek a papné. Az meg mindkettőnknek bejött, hogy az immergas gázkazán elektronikája távvezérelhető. És persze van szerviz, meg beszerelés, meg 5 év garancia, a szokásos blabla. Most, hogy elolvastuk a cég önfényezését, gondoltam lássuk a kontra érveket is, úgyhogy rákerestem az immergas gázkazán esetleges problémáira is.

Az immergas gázkazán szinte megszólal

Elsőre kicsit megszeppentem, mert az immergas vélemény alatt az immergas kazán hibák is előfordultak párszor. Aztán ahogy átböngésztem egyet, kettőt, kiderült, hogy az immergas kazán használati útmutató részletesen leírja, mikor mit akar a készülék és mit ír a kijelzőn. Kis R2D2. Egyébként fenn is vannak az immergas kazán hibakódok, ha esetleg meg akarnánk tanulni konyhanyelven immergas-ul. Ez persze szerintem nagyrészt a szakiknak jó. Meghibásodásnál nem az van, hogy a kedves ügyfél idegtől remegő panaszos hangon magyarázza hányszor, milyet kattogott a gép, hanem azt mondja, hogy 16-os. Szakikám meg akkor rögtön tudja, hogy az csak háromezer forint és nem érdemes érte kijönni, amíg el nem romlik tizenkétezernyire. Vicceltem, na, tudom, hogy nem ilyen számító senki. Végeredményben az derült ki, hogy nem rossz készülékek ezek, vannak persze tipikus betegségek, de öt év garanciába azért elég sok minden belefér.

Immergas gázkazán

Immergas gázkazán beszerelése

Megnéztünk amúgy más márkákat is, de végül ennél döntöttünk az ár-érték, a keskeny forma, meg a környezettudatosság miatt. Úgyhogy mikor már rászántuk magunkat, elzarándokoltunk egy üzletbe és még utoljára megnéztük, meglapogattuk, hogy tényleg ez a fehér doboz kell nekünk és nem a másik majdnem ugyanilyen fehér doboz. Az immergas kazán beüzemelés nem volt nagy kaland. Beletartozott a megrendelésbe, hogy küldenek egy szerelőt, aki felrakja, beállítgatja, kiszámolja, amit kell és minket meg jól betanít, hogy mit mikor szabad és mit mikor nem szabad nyomkodni, csavarni rajta. Ez volt Szeptember elején. Igen, jól elhúztuk a tavasszal meghibásodott készülék cseréjét. De hát nem volt rá szükség nyáron és alig voltunk itthon. Most viszont jön a hideg, hirtelen eszünkbe jutott, hogy télen fázni fogunk. Úgyhogy egyelőre minden tökéletesen muzsikál, csendes kis jószág és egyáltalán nem otromba, ami nekem külön öröm az előző után.